Rádio Devín: Živé prenosy z newyorskej Metropolitnej opery

04.02.2014 Bratislava

Bratislava 4. februára (TASR) - Aj týmto spôsobom RTVS podporuje napĺňanie verejnoprávnych hodnôt, ku ktorým sa prihlásila v nedávnej kampani. V prvom živom prenose Dvořákovej Rusalky sa predstaví hviezda svetovej opery, americká sopranistka Renée Flemingová.

Rádio Devín v rámci svojho vysielania prináša priamy prenos zo slávnej Metropolitnej opery v New Yorku. Už 8. februára sa poslucháči môžu tešiť na jednu z najobľúbenejších českých opier skladateľa Antonína Dvořáka a libretistu Jaroslava Kvapila o tragickom osude vodnej víly Rusalky. Satelitný priamy prenos sa vysiela aj do rádií vo všetkých okolitých krajinách Európy, ako aj do Veľkej Británie, škandinávskych krajín, Beneluxu, Francúzska a Španielska. Výhradné práva na vysielanie prenosov na území Slovenska má RTVS ako aktívny člen Európskej vysielacej únie. Operným večerom bude na Rádiu Devín sprevádzať moderátorka Michaela Mojžišová s hosťom Pavlom Ungerom. Živé vysielanie z Metropolitnej opery sa prenáša do celého sveta a pravidelne ho počúvajú milióny poslucháčov a milovníkov opery v 35 krajinách.

V titulnej roli sa predstaví hviezda svetového formátu, americká sopranistka Renée Flemingová, ktorá v úlohe Rusalky účinkovala viac než ktorákoľvek iná sopranistka v dejinách Metropolitnej opery. Hrala v 21 operách prestížnej newyorskej scény, vrátane početných premiér a ôsmich živých prenosov Live in HD. Medzi jej posledné vystúpenia patria Desdemona vo Verdiho Otellovi, titulná úloha v Händlovej Rodelinde, rola grófky v Straussovej opere Capriccio, taktiež titulná rola v premiére Rossiniho Armidy, či titulná úloha v inscenácii J. Masseneta Thaïs. 2. februára sa stala prvou opernou speváčkou v histórii, ktorá zaspievala americkú hymnu na prestížnom finále amerického futbalu Super Bowl.

Yannick Nézet - Séguin, hudobný riaditeľ Filadelfského orchestra, bude Rusalku v Metropolitnej opere viesť vôbec po prvýkrát. Na newyorskej scéne debutoval v roku 2009 s predstavením Bizetovej Carmen, počas ďalších dvoch sezón sa do Metropolitnej opery vrátil s Verdiho Don Carlom a Gounodovým Faustom. V poslednej sezóne tu dirigoval operný skvost, Verdiho La Traviatu. Operu Rusalka viedol už v roku 2012 v londýnskej Kráľovskej opere.

Tenorista Piotr Beczala v Metropolitnej opere exceloval v úlohe Lenského v predstavení Eugen Onegin P. I. Čajkovského. S rolou Princa z Rusalky sa už mal možnosť stretnúť viackrát - v Zurišskej opere, Bavorskej štátnej opere, ako aj na festivale v Salzburgu. Na javisku Metropolitnej opery s touto postavou debutuje.

Ďalším predstavením z Metropolitnej opery, na ktoré sa poslucháči Rádia Devín môžu tešiť, bude dielo Albana Berga Wozzeck. Premiéra bude vysielaná naživo v sobotu 22. marca.
Viac informácií nájdete na www.rtvs.sk
 

Vyberte región